Restauracja przy Rynku Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, ale równie prawidłowo legendarne są z pysznej kuchni. Tak w związku z tym, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby następnie oznajmić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak solidnego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś unikalną tożsamość. Jednakże ta kuchnia faktycznie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki i style gotowania i ewoluowała w coś całkowicie innego. Na przykład niektóre z najbardziej legendarnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Podstawowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, które tworzą podstawę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja oraz na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość bądź skomplikowane techniki gotowania.

Co dokumentnie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej rozmaitości makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura jedzenia – także do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Z reguły posiłki są długie, bo uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wraz z daniem głównym.

ADD YOUR COMMENT