restauracja z polską kuchnią Kraków

Aby w pełni wydedukować sedno schematycznej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego warto dołączyć owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była w szczególe z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była typowa dla krajowej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, jednakowoż z niekiedy pojawiło się również oraz wino, przywożone zwłaszcza z Śląska oraz Węgier.

restauracja przy Rynku Kraków

Sylwetka szablonowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne prezentują kuchnię polską jako niezmiernie ostrą, z znaczącą ilością mięsa i kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), przede wszystkim pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych krajach – więc mogliśmy sobie na tę radość znacznie bardziej pozwolić.
•    Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz nadzwyczaj pikantnych sosów krajowych.

restaurants main market square krakow

   

Staropolska kuchnia – smaki oraz składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza i najbardziej schematyczna – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Typową właściwością kuchni polskiej jest dużo typów zup z miejscowych warzyw, owoców, zbóż i produktów mięsnych.
Marynaty tuzinkowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw i owoców najpopularniejsze w schematycznych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie stereotypowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno też znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.

ADD YOUR COMMENT